Tanaman Penutup Tanah atau Legume Cover Crop (LCC)

Apakah itu LCC?

Adakah LCC merupakan jalan penyelesaian terbaik dan mesra alam bagi menangani serangan serangga dan penyakit dalam pertanian?

Adakah wujud persaingan antara LCC dengan tanaman utama?

Bagaimana LCC mampu memberi manfaat kepada tanaman utama?

Tanaman penutup tanah dikenali secara saintifik sebagai Legume Cover Crop(LCC). LCC berasal daripada famili Leguminaceae.LCC ditanam bertujuan untuk  meningkatkan kesuburan tanah melalui simbiosis antara tanaman LCC  dengan bakteria pengikat tanah  untuk mengikat nitrogen dari udara. Hal ini secara tidak langsung dapat mengikat makro dan mikro nutrien lain yang terdapat dalam tanah.

(Makro nutrien : N, P, K, Ca, S dan Mg)

(Mikro nutrien : Fe, Cu, Zn, Mn, Mo, B, Na, Cl)

Selain itu, penanaman LCC bertujuan mengukuhkan struktur fizikal tanah untuk mengelak daripada hakisan dan juga menambahbaik rongga-rongga udara dalam tanah.

Tanaman penutup bumi di kawasan kelapa sawit.

Tanaman penutup bumi di kawasan kelapa sawit.

LCC ditanam menggunakan sistem pertanian tumpang sari. Tumpang sari adalah penanaman dua tanaman atau lebih secara bersamaan dalam satu kawasan pertanian yang sama. Sistem ini juga dikenali sebagai polyculture atau double cropping diantara tanaman semusim dengan tanaman tahunan.

Ciri-ciri tanaman penutup tanah (LCC)

 1. Membiak secara generatif (biji benih) dan vegetatif (tunas baru).
 2. Sistem perakaran tanaman penutup tanah tidak meganggu sitem perakaran tanaman utama.
 3. Sistem perakaran bercabang dan tumbuh jauh ke dalam tanah (akar serabut).
 4. Tumbuh cepat dan mempunyai banyak daun.
 5. Toleransi dengan pangkasan.
 6. Mudah dibersihkan jika tidak diingini.
 7. Daya resisten yang tinggi terhadap penyakit, serangan serangga dan cuaca.

Fungsi-fungsi tanaman penutup tanah(LCC)

 1. LCC mampu mengurangkan atau menahan hakisan tanah.

Hakisan sering kali terjadi di kawasan pertanian yang terletak di lereng bukit atau tanah tinggi. Hakisan ini berpunca daripada aliran air hujan yang melonggarkan butiran tanah dan membawa ke tempat lain. Hal ini disebabkan oleh tanah yang tidak dipegang oleh apa-apa struktur seperti akar. Justeru itu, sistem perakaran LCC mampu mengukuhkan struktur tanah daripada mudah terhakis.

 1. LCC meningkatkan kesuburan tanah melalui bahan oganik kompos dan bakteria pengikat nitrogen.

Kandungan nitrogen dalam tanah merupakan salah satu faktor vital untuk menambah baik produktiviti pengeluaran hasil pertanian. LCC merupakan tanaman leguminosa yang membantu meningkatkan ketersediaan unsur nitrogen dalam tanah.

LCC mampu memfiksasi nitrogen dari udara. Proses fiksasi ini terjadi dengan terbentuknya bintil akar yang merupakan tempat hidup bagi sebuah koloni bakteria Rhizobium. Nitrogen yang telah difiksasi oleh Rhizobium akan dirembes keluar dari bintil akar ke sekelilingnya walaupun dalam kadar yang sedikit. Tumbuhan lain yang tumbuh di sekeliling akan mendapat manfaat. Tambahan pula, nitrogen yang terkandung di dalam LCC akan meresap ke dalam tanah setelah LCC mati dan mereput.

 1. LCC mampu mematahkan serangan peyakit.

LCC juga dapat mematahkan kitaran penyakit dan mengurangkan populasi penyakit bakteria dan cendawan (Everts 2002), dan nematod parasit (Potter et al. 1998, Vargas-Ayala et al. 2000) .

Spesies dalam keluarga Brassicaceae, seperti mustard, telah banyak ditunjukkan untuk menekan populasi penyakit cendawan melalui pelepasan bahan kimia toksik alami selama penyingkiran sebatian glucosinolade pada jaringan tanaman sel mereka (Lazzeri dan Manici 2001).

 1. LCC merupakan tanaman perangkap kepada serangga perosak.

LCC menarik perhatian perosak untuk menjauhi tanaman utama secara tidak langsung ia kelihatan sebagai unsur-unsur habitat yang lebih baik kepada    perosak. LCC ditanam sepanjang musim, sama dengan tanaman utama yang dihasilkan. Apabila perosak tertarik ke dalam tanaman perangkap dalam jumlah yang besar, tumbuh-tumbuhan perangkap boleh dirawat dengan racun perosak untuk mengurangkan populasi perosak.

Dalam beberapa sistem organik, petani akan mendapat manfaat selama tanaman perangkap dengan bekerja sebagai vakum yang bersaiz  besar secara fizikal menarik dari perosak tanaman dan keluar dari lapangan       (Kuepper dan Thomas 2002).

Sistem ini telah disyorkan untuk digunakan untuk membantu mengawal perosak lygus bug dalam pengeluaran strawberi organik (Zalom et al. 2001).

Ini adalah bentuk kawalan biologi dikenali sebagai habitat pembesaran, tetapi dicapai dengan menggunakan tanaman penutup (Bugg dan Waddington 1994).

 1. LCC membaiki struktur fizikal dan kelembapan tanah.

Perakaran LCC tidak terlalu dalam di mana ianya merupakan akar serabut. Secara tidak langsung LCC membaiki struktur tanah untuk sentiasa gembur dan terjaga baik untuk pengudaraan akar.

Kehadiran LCC sebagai penutup tanah dapat mengurangkan interaksi secara langsung antara cahaya matahari dengan tanah. Justeru itu, kelembapan tanah dapat dipulihara dalam jangka masa yang berpanjangan.

Secara keseluruhan, LCC meningkatkan kualiti tanah untuk menghasilkan keadaan optimum bagi tanaman utama untuk berkembang. Faktor utama kualiti tanah adalah pH tanah, keseimbangan mikroorganisma (perosak), salinasi tanah dan pencegahan pencemaran tanah (bahan kimia).

Jom like —> Page ilmutani.com !!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Pinterest